SSC>Pre verejnosť>Ochrana osobných údajov
Prejsť na navigáciu

Ochrana osobných údajov

Informácie o spracúvaní osobných údajov v podmienkach Slovenskej správy ciest

1.    Prevádzkovateľ:    

Názov:              Slovenská správa ciest (ďalej len ako „SSC“)

Sídlo:                Miletičova 19, 826 19 Bratislava

IČO:                  0000 33 28

Telefón:           + 421 2/ 502 55 111 (ústredňa)

Webové sídlo: www.ssc.sk

Zákon č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon“) je účinný od 25. 05. 2018.

Vzhľadom k tomu pristúpil prevádzkovateľ nielen k vypracovaniu dokumentácie v súvislosti so zákonom o ochrane osobných údajov, ktorá zároveň obsahuje aj posúdenie vplyvu na ochranu osobných údajov, ale aj s ohľadom na povahu, rozsah, a účel spracúvania osobných údajov a na riziká s rôznou pravdepodobnosťou a závažnosťou pre práva fyzickej osoby, prevádzkovateľ prijal vhodné technické a organizačné opatrenia na zabezpečenie a preukázanie toho, že spracúvanie osobných údajov sa vykonáva v súlade
s predmetným zákonom. Uvedené opatrenia bude prevádzkovateľ podľa potreby aktualizovať.

2.    Zodpovedná osoba u prevádzkovateľa:

Funkcia:          hlavný odborný zamestnanec krízového riadenia

Telefón:          + 421 2/ 502 55 415

Email:              zodpovedna.osoba@ssc.sk

3.    Účel spracúvania osobných údajov, na ktorý sú osobné údaje určené:

SSC sa pri spracúvaní osobných údajov dotknutých osôb riadi zásadou obmedzenia účelu. Osobné údaje sa spracúvajú na konkrétne vymedzený alebo ustanovený zámer, viažuci sa na činnosť SSC, ako rozpočtovej organizácie zriadenej Ministerstvom dopravy, pôšt
a telekomunikácií Slovenskej republiky (právny nástupca je Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky) zriaďovacou listinou
č. 5854/M-95 zo 7.12.1995, zmenená rozhodnutím MDPT SR č. 100 zo dňa 11. mája 2006 a rozhodnutím č. 86 zo dňa 22. mája 2008.

4.    Právny základ spracúvania osobných údajov

Spracúvanie osobných údajov je zákonné, ak sa vykonáva na základe aspoň jedného z týchto právnych základov:

  • dotknutá osoba vyjadrila súhlas so spracúvaním svojich osobných údajov aspoň na jeden konkrétny účel,
  • spracúvanie osobných údajov je nevyhnutné na plnenie zmluvy, ktorej zmluvnou stranou je dotknutá osoba, alebo na vykonanie opatrenia pred uzatvorením zmluvy na základe žiadosti dotknutej osoby,
  • spracúvanie osobných údajov je nevyhnutné podľa osobitného predpisu alebo medzinárodnej zmluvy, ktorou je Slovenská republika viazaná,
  • spracúvanie osobných údajov je nevyhnutné na ochranu života, zdravia alebo majetku dotknutej osoby alebo inej fyzickej osoby,
  • spracúvanie osobných údajov je nevyhnutné na splnenie úlohy realizovanej vo verejnom záujme alebo pri výkone verejnej moci zverenej prevádzkovateľovi, alebo
  • spracúvanie osobných údajov je nevyhnutné na účel oprávnených záujmov prevádzkovateľa alebo tretej strany okrem prípadov, keď nad týmito záujmami prevažujú záujmy alebo práva dotknutej osoby vyžadujúce si ochranu osobných údajov, najmä ak je dotknutou osobou dieťa; tento právny základ sa nevzťahuje na spracúvanie osobných údajov orgánmi verejnej moci pri plnení ich úloh.

Právny základ spracúvania osobných údajov k jednotlivým účelom spracúvania v informačných systémoch prevádzkovateľa (SSC) je podrobne uvedený v zázname o spracovateľských činnostiach prevádzkovateľa. SSC je povinná viesť Záznam o spracovateľských činnostiach a na vyžiadanie ho predložiť Úradu na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky.

5.    Povinnosti prevádzkovateľa pri uplatňovaní práv dotknutej osoby:

Prevádzkovateľ je povinný prijať vhodné opatrenia a poskytnúť dotknutej osobe informácie, ktoré sa týkajú spracúvania jej osobných údajov, v stručnej, transparentnej, zrozumiteľnej a ľahko dostupnej forme, formulované jasne. Informácie je povinný poskytnúť v listinnej podobe alebo elektronickej podobe, spravidla v rovnakej podobe, v akej bola podaná žiadosť. Ak o to požiada dotknutá osoba, informácie môže prevádzkovateľ poskytnúť aj ústne, ak dotknutá osoba preukáže svoju totožnosť iným spôsobom.

6.    Práva dotknutej osoby:

a)    Právo na prístup k svojim osobným údajom,
b)    Právo kedykoľvek odvolať svoj súhlas so spracovaním osobných údajov,
c)    Právo na opravu svojich osobných údajov,
d)    Právo na výmaz jej osobných údajov,
e)    Právo na obmedzenie spracúvania jej osobných údajov,
f)    Právo na prenosnosť osobných údajov,
g)    Právo namietať spracúvanie osobných údajov,
h)    Právo podať návrh na začatie konania na Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky.

Práva dotknutých osôb sú podrobne upravené v § 19 až § 28 zákona.

7.    Konanie o ochrane osobných údajov

V prípade, ak sa dotknutá osoba domnieva, že došlo alebo by mohlo dôjsť k porušeniu jej práv ako fyzickej osoby pri spracúvaní jej osobných údajov, alebo došlo k porušeniu zákona alebo osobitného predpisu v oblasti ochrany osobných údajov, je oprávnená podať návrh na začatie konania o ochrane osobných údajov na Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky.

8.    Doba uchovávania údajov

SSC archivuje a uchováva osobné údaje po dobu stanovenú platnými právnymi predpismi a Registratúrnym poriadkom a registratúrnym plánom Slovenskej správy ciest.

9.    Prevádzkovateľ SSC v rámci svojej činnosti nerealizuje prenos osobných údajov do tretej krajiny alebo medzinárodnej organizácii.

10.    Prevádzkovateľ SSC nevyužíva pri svojej činnosti automatizované individuálne rozhodovanie vrátane profilovania.

 

Aktualizované: 23.5.2018

Publikované: 23.5.2018

Aktuálne

Schválené TKP 15, TKP 18, TKP 19, TP 004

Schválené TKP 15, TKP 18, TKP 19, TP 004

30.11.2018
MDV SR schválilo TKP 15, TKP 18, TKP 19, TP 004
Betónové konštrukcie všeobecne
Betón na konštrukcie
Predpäté betónové konštrukcie
Použitie ťaženého predrveného kameniva v nestmelených vrstvách konštrukií vozoviek
Účinnosť od: 01.12.2018
Schválený dodatok č. 1 k TP 047

Schválený dodatok č. 1 k TP 047

19.11.2018
MDV SR schválilo Dodatok č.1/2018 k TP 047
Katalóg technológií na opravy základných typov porúch vozoviek
Účinnosť od: 20.11.2018
Rozborová úloha

Rozborová úloha

22.10.2018
Identifikácia porúch vozoviek z výstupov zariadenia LineScan

Odkazy

  • Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR
  • Národná diaľničná spoločnosť
  • Užitočné odkazy
  • Technická podpora